Monster Energy Yamaha Factory MX2 GP15 Uddevalla, Zweden Drie GP-zeges op rij voor Geerts

8 augustus 2022  

Monster Energy Yamaha Factory MX2-rijder Jago Geerts heeft in Uddevalla de Grote Prijs van Zweden op zijn naam geschreven. Zijn derde GP-zege op een rij, zijn zesde van het seizoen. In het WK telt de Balenaar nog altijd 23 punten voorsprong op Vialle. Thibault Benistant had last van zijn schouder en eindigde zevende.

Het FIM Wereldkampioenschap keerde na een onderbreking van twee jaar – u weet wel: de pandemie – terug naar Zweden. Het Glimminge Motorstadion in Uddevalla is goed gekend bij de meeste rijders. Jago Geerts voelde zich goed op de harde, met stenen bezaaide baan. De Kempenaar pakte de pole position na een knappe zege – van begin tot einde op kop – in de kwalificatierace op zaterdag. Thibault Benistant daarentegen, kende een moeizame namiddag en bleef op de negende plaats steken.

Geerts kon zijn goede startpositie niet meteen verzilveren. Hij dook als vierde in de eerste bocht, twee plekjes voor teammaat Benistant. Terwijl de Fransman in de eerste ronde terugzakte naar plek 10, schoof Geerts wel naar voor op. Eerst wipte hij over Längenfelder naar de derde plaats. Een ronde later nam de Balenaar Horgmo te grazen en nestelde hij zich in het achterwiel van Vialle. Tot een titanenstrijd kwam het echter niet, want Jago verloor een plekje na een schuiver in ronde 5. Hij nam de tweede plek wel vrij snel weer in, na een knap manoeuvre op Horgmo, maar Vialle was vooraan intussen al vliegen. Hoewel het niet zo simpel was om te passeren, slaagde Benistant er op het einde toch nog in om een paar plaatsen op te schuiven. De Fransman bolde als zesde over de streep.

Aanvallen
Benistant schoot erg sterk uit het starthek in race 2. De Fransman nestelde zich vlak achter Längenfelder en Horgmo en wipte een paar bochten later al over de Noor naar de tweede plek. Geerts had iets meer werk voor de boeg. De Balenaar kwam na de eerste ronde als zesde door, maar schoof snel door naar plek vier, vlak achter Vialle. Benistant viel vooraan letterlijk en figuurlijk weg. De Fransman ging van P2 naar P9.
Vooraan ging ook Vialle in de fout, waardoor Geerts naar de tweede plek kon opschuiven. De WK-leider ging meteen achter koploper Längenfelder aan. In één, twee, drie had hij het gat gedicht, maar voorbij de Duitser geraken was een ander paar mouwen. Geerts zette de ene aanval na de andere in, maar Längenfelder counterde steeds gevat. Pas in de elfde ronde was het eindelijk raak voor Geerts. Hij nam de maat van Längenfelder, maar kreeg dan meteen de teruggekeerde Vialle in zijn wiel. De Fransman bleef hem van dichtbij volgen, maar een echte aanval plaatsen lukt niet. Geerts hield het hoofd koel en pakte de reeks- en GP-zege. Zijn zesde van het seizoen, de zestiende in zijn carrière. En voor het eerst ook drie GP-overwinningen op rij, na Loket en Lommel. Benistant had na zijn val meer last van zijn schouder en bleef dan ook op de negende plek steken.
In de WK-stand telt Geerts, met nog drie Grote Prijzen op het programma, nog steeds 23 punten voorsprong op Vialle. Benistant blijft vijfde.

 93  Jago Geerts

1ste in Grote Prijs – 1ste in WK

Dit is een overwinning die echt wel deugd doet. Zeker na dat slippertje in de eerste reeks. Ik was boos op mezelf en wou absoluut iets rechtzetten in de tweede reeks. Dat is me uiteindelijk ook gelukt. Al heb ik hard moeten zwoegen om voorbij Längenfelder te geraken. Toen ik hem eindelijk voorbij was, kwam Vialle weer aandringen. Het was dus knokken en opletten geblazen tot op de meet. In de WK-stand heb ik geen punt gewonnen, maar ook geen enkel verloren. Prima. Ik kijk nu vooral uit naar de GP in Finland van volgende week. Ik heb goede herinneringen aan Hyvinkaa. In 2014 ben ik er Europees kampioen 85cc geworden. Een zandcircuit. Spek naar mijn bek.”

198 Thibault Benistant

7de in Grote Prijs – 5de in WK

Een slecht weekend. Op zaterdag had ik wat problemen met mijn vering. Dat probleem werd gelukkig snel opgelost. Daarnaast had ik ook nog eens last van een schouderblessure. Vooral bij harde landingen speelde die kwetsuur me parten. In de eerste reeks viel de pijn nog mee. Ondanks een kleine fout in de eerste ronde, ging het rijden op zich best nog goed. In de tweede reeks heb ik mijn schouder, bij een val in de derde ronde, nog wat verder gerokken. Ik moest de pijn verbijten en moest ook voorzichtig zijn. Ik kon dus niet voluit gaan. Best wel frustrerend

RESULTATEN

Race 1

  1. Tom Vialle (Fra/KTM)
    2. JAGO GEERTS (Bel/Yam) +0:06.750
    3. Kevin Horgmo (Nor/Kaw) +0:10.957
    4. Simon Längenfelder (Dui/Gas) +0:13.213
    5. Mikkel Haarup (Den/Kaw) +0:13.604
    6. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) +0:14.253

Race 2
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam)
2. Tom Vialle (Fra/KTM) +0:01.636
3. Simon Längenfelder (Dui/Gas) +0:20.261
4. Roan van de Moosdijk (Ned/Hus) +0:22.737
5. Kevin Horgmo (Nor/Kaw) +0:23.763
9. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) +0:34.477

GP-eindstand
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 47
2. Tom Vialle (Fra/KTM) 47
3. Simon Längenfelder (Dui/Gas) 38
4. Kevin Horgmo (Nor/Kaw) 36
5. Mikkel Haarup (Den/Kaw) 29
7. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) 27

WK-tussenstand (15/18)
1. JAGO GEERTS (Bel/Yam) 637
2. Tom Vialle (Fra/KTM) 614
3. Simon Längenfelder (Dui/Gas) 507
4. Kevin Horgmo (Nor/Kaw) 446
5. THIBAULT BENISTANT (Fra/Yam) 405

Volgend wedstrijd: 14 augustus, GP16 Hyvinkää (Fin)