EK kwalificatie voor MX Rookie Damien Knuiman

28 juli 2022  

Damien Knuiman had afgelopen weekend de EMX 125cc van België op de planning staan.

Het doel voor Damien was om zichzelf te kwalificeren voor deze ronde voor het Europees kampioenschap 125cc motorcross in Lommel België. Hiervoor hadden zich 86 rijders aangemeld, waarvan er maar 40 rijders van start mochten. De rijders werden in twee groepen van 43 rijders opgesplitst.

Damien werd ingedeeld in groep 1 en dat betekende dat Damien zijn groep als eerste mocht trainen en op een vlakke baan moest starten. In de vrije training kon Damien niet goed zijn ritme vinden en kwam hij uit op een 23e plaats.

In de tijdtraining kon Damien na een moeilijk begin van de training zichzelf herpakken en zette hij uiteindelijk een 18e tijd neer, die voldoende was om zichzelf te plaatsen voor de wedstrijd.

In de eerste manche werd er met de start een andere tactiek toegepast. Omdat de eerste bocht 180 graden is, was het belangrijk om vanuit hier de binnenzijde uit te komen. Hij reed met de start achter het veld langs naar de binnenbocht en kon veel plaatsen goedmaken. Hij kwam in de top 20 door na de eerste bocht. Na 3 ronden lag Damien op plaats 22, maar viel toen helaas. Damien kreeg zijn motor moeilijk opnieuw aan en moest zich daardoor helemaal vanaf achteraan de wedstrijd herpakken. Damien was te haastig om naar voren te rijden en kwam helaas hard ten val achter de bult, waarbij hij kwam vast te liggen onder de motor. Voordat hij hier weg was had hij een grote achterstand en kon hij hierdoor de wedstrijd niet meer uitrijden.

In de tweede manche had Damien een mindere start. Gelukkig kon hij beter zijn ritme vinden dan op zaterdag. Damien lag op een top 20 positie en reed goed mee in het groepje rijders die met elkaar streden. Helaas kwam Damien ten val en reed de wedstrijd uit op p34. Damien heeft dit weekend erg veel geleerd en ervaring opgedaan.

Komende weken zullen hoofdzakelijk besteed worden aan trainingen om in het naseizoen weer goed van start te kunnen gaan