Vechtdalrally brengt Kobus en Nortier niet het gewenste succes

22 juni 2022  

Afgelopen zaterdag 18 juni werd rond Hardenberg de Vechtdalrally verreden. Het was alweer de derde ronde van het open Nederlands rallykampioenschap. De uitgangspositie van Gert-Jan en Martin was met startnummer twee en de eerste plaats in het kampioenschap uitstekend. Het doel van het Kobus Tuning Competition rally team was tijdens de Vechtdalrally om minimaal op het podium te eindigen. Dit bleek echter niet zo eenvoudig. De rally werd gekenmerkt door extreme temperaturen, veel vertragingen en lange rechte stukken waarbij er vaak vanaf topsnelheid helemaal afgeremd moest worden voor langzame haakse bochten. Gert-Jan en Martin kwamen niet goed in het ritme en het vertrouwen ontbrak om laat te remmen. Dit alles resulteerde erin dat het duo de rally op een vierde plaats strandde.

De Vechtdalrally was dit jaar een zeer compact evenement te noemen met de verkenningen en de wedstrijd op één dag. Bovendien stonden er tien klassementsproeven op het programma met één servicemoment tussen de proeven door. De wedstrijd begon voor Gert-Jan en Martin met een vijfde tijd. Het ontbrak aan vertrouwen om laat te remmen en het duo moest nog in het ritme komen. Gedurende de wedstrijd bleek het ritme niet te komen en bleef het remmen een probleem. De vierde proef werd gecanceld door organisatorische problemen en vervolgens schakelde de Skoda Fabia rally 2 op de vijfde klassementsproef niet terug en vertraagde de auto niet. Hierdoor moest Gert-Jan de Skoda keren op het parcours. Dit droeg allemaal niet bij aan het vertrouwen en het team stond op de vierde plaats in de tussenstand.

Tijdens de service werd al snel de oorzaak van het probleem achterhaald. Er bleek een steentje tussen de schakelmechaniek te zitten. Na het verwijderen van het steentje was het probleem opgelost. Met frisse moed gingen Gert-Jan en Martin verder in het tweede deel van de wedstrijd om te strijden voor het podium. Tijdens de zesde proef leek een licht stijgende lijn zichtbaar, maar een foutje op proef zeven resulteerde in tijdsverlies. Vervolgens kreeg het duo na een lange vertraging op klassementsproef acht een foutieve rode vlag. Het team kreeg een berekende normtijd en de kansen om in de aanval te gaan voor podium waren hierdoor vervlogen. Gert-Jan en Martin eindigden uiteindelijk op een vierde plaats algemeen en leidden nog steeds het kampioenschap

.
“Volgende keer moet de knop om en moeten we pushen voor een beter resultaat om het kampioenschap te kunnen winnen. Ik weet dat het erin zit, maar het moet er ook uit komen.” Aldus Gert-Jan Kobus

Voor de volgende wedstrijd reist het team wederom af naar het Brabantse Achtmaal voor de nacht van Achtmaal ofwel de GTC rally. Deze wedstrijd staat gepland op 9 Juli.