Snelle tijden in Oschersleben

25 mei 2022  

Twee weken na een prima debuut in het IDM op de Lausitzring maakte het Molenaar Racing Team zich op voor de tweede wedstrijd in Oschersleben. Daarin zouden Thom Molenaar en Sven Doornenbal met hun Kawasaki Ninja 400’s weer stappen maken en tijden neerzetten waarmee ze zich met de top kunnen meten.

Op de Motorsport Arena Oschersleben werden op vrijdag onder droge omstandigheden de vrije trainingen afgewerkt waarbij vooral Molenaar voortvarend van start ging met een derde tijd in de ochtendsessie. Steeds snellere tijden betekent ook de nodige aanpassingen aan het rijwielgedeelte maken, en de tweede sessie werd benut om een optimale afstelling te vinden voor de kwalificaties op zaterdag. Daarin was het Doornenbal die in de vroege ochtend direct een geweldige vierde tijd wist te noteren, Molenaar sloot de eerste sessie af met een elfde tijd. In de tweede kwalificatie stak er een harde wind op en wist niet iedereen zijn tijd aan te scherpen. Molenaar wist dat wel te doen en dat resulteerde uiteindelijk in een negende tijd in de gecombineerde uitslag van de kwalificies. Doornenbal zou de races mogen aanvangen vanaf een vierde plaats, op de tweede rij van de startgrid en één rij daarachter mocht Molenaar op een negende plek plaatsnemen.

Race 1
Voor aanvang van de eerste race aan het einde van de zaterdagmiddag had het geregend, maar bij het doven van de startlichten was de baan nagenoeg droog. Doornenbal had een prima start waarbij hij zijn vierde plaats wist te behouden en zelfs even zijn voorwiel naast de derde man zette. Molenaar behield ook zijn plaats en kwam de eerste ronde als negende door. Doornenbal wist zich in de beginfase van de race goed te handhaven in de kopgroep van vijf man. Twee coureurs vonden de aansluiting waardoor de groep zeven man sterk werd, terwijl Molenaar het kopwerk van de achtervolgende groep voor zijn rekening nam. De kans op regen bleef aanwezig met zo nu en dan lichte miezer, maar het zou niet doorzetten en vrijwel alle coureurs bleven in het zadel. Doornenbal zakte na een foutje in de tweede helft van de race wat terug en moest de kopgroep laten gaan. Na 13 ronden kwam hij op een nette zevende plaats onder de zwart-wit geblokte vlag door. Molenaar reed lange tijd op een negende plaats en scherpte zijn PR verder aan. In de laatste ronde was de achtste plaats dichtbij maar merkgenoot Jorke Erwig kwam een tiende van een seconde eerder over de finish. De race werd gewonnen door Scott Deroue.

Race 2
Op zondag werd er onder prima weersomstandigheden aan de tweede race begonnen. Doornenbal en Molenaar waren beide goed weg en konden de eerste ronden in de kopgroep meekomen. Na een paar ronden had Doornenbal een momentje en werd de aansluiting met de kopgroep verbroken. Molenaar, die daarachter ook even moest uitwijken, wist zich terug te rijden naar de kopgroep waarbij hij meer dan een halve seconde van zijn PR afreed. Ook Doornenbal had zijn PR al verder aangescherpt maar kampte met een technisch probleem wat hem uiteindelijk dwong om de pits op te zoeken. Molenaar lukte het net niet om de aansluiting met de kopgroep terug te krijgen maar schoof een plaatsje door nadat een van de koplopers ten val kwam. Op een fraaie vijfde plaats kwam hij over de finish. Zowel Molenaar als Doornenbal hadden in de tweede race een 1:36.7 op de klokken weten te zetten, slechts een paar tienden minder snel dan winnaar Walid Khan.

De coureurs van het Molenaar Racing Team hebben wederom een flinke stap weten te zetten met hun Kawasaki’s en komen steeds dichter bij een top drie klassering.

Thom Molenaar: “Doordat ik steeds harder ga met de Kawasaki moeten we de vering aanpassen en het rijwielgedeelte verder optimaliseren. Samen met het team is er hard gewerkt om de motor optimaal afgesteld te krijgen, met als resultaat dat ik me vooral in de tweede race erg goed voelde op de Ninja. Met de vijfde plaats in de race en een vierde plaats in het kampioenschap, met maar drie punten verschil op de nummer drie, ben ik zeker tevreden!”

Sven Doornenbal: “Voor mij was het een weekend met ups en downs. Helaas uitgevallen in de tweede race maar wel beide races met een goed tempo begonnen. Dat tempo is er en het gevoel is goed, nu moet het alleen nog op zijn plek vallen. Het gevoel is in ieder geval goed dus kan ik niet wachten tot de volgende races!”