Czarkowski zet zegetocht voort in Staphorst

30 augustus 2021  

Na de tweede wedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup in Assen op zijn naam te hebben geschreven was de derde wedstrijd van het seizoen in Staphorst wederom een prooi voor Dylan Czarkowski. Hij wist de sterk rijdende Milan van der Veen van zich af te houden en won beide races.

Na wedstrijden op het kartcircuit van Veldhoven en de TT Junior Track in Assen werd de derde wedstrijd van het seizoen op circuit De Tippe in Staphorst verreden. Er ontbraken daarbij twee coureurs: Thijs Westenbrink kwam datzelfde weekend uit in de R3 Cup en Loris Dekkers kreeg de kans met een wildcard uit te komen in de Northern Talent Cup, beide bij het IDM op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Klassecoördinator Bob Withag juicht het toe dat zijn coureurs al zo snel kunnen doorstromen.
Alec Willemen won de eerste wedstrijd van het seizoen in Assen en kwam als leider in de tussenstand naar Staphorst. Czarkowski wist de tweede wedstrijd in Assen te winnen en liet in Staphorst tijdens de kwalificaties zien zijn goede vorm vast te willen houden. In de eerste kwalificatie op een deels natte baan moest hij Koen Ligtenberg nog voor zich dulden maar in de tweede kwalificatie was de baan droog en gingen de tijden flink omlaag. Czarkowski noteerde daarin de snelste rondetijd voor Milan van der Veen. De eerste startrij werd gecompleteerd door Tom van Beek, die een fractie sneller was dan Alec Willemen. Riccardo Bosgraaf reed sterk en noteerde de vijfde tijd voor Floris Schipper en Koen Ligtenberg, die zijn jongere broer Sem nog net voor wist te blijven. Met zeven rijders binnen een seconde beloofde het spannende races te worden.

Race 1
Czarkowski verzilverde zijn polepositie maar Bosgraaf had de beste start. Hij pakte de tweede positie en kreeg Van der Veen mee in zijn kielzog. Daarachter waren het Van Beek en Willemen die de aansluiting probeerden te vinden. Czarkowski wist in de beginfase het gaatje op zijn achtervolgers vast te houden maar al in de vierde ronde ging het mis voor Van der Veen en Bosgraaf die samen onderuit schoven. Czarkowski kon door het gat dat daardoor ontstond onbedreigd naar de overwinning rijden. Willemen en Van Beek kregen gezelschap van Koen Ligtenberg, die inmiddels zijn zeer sterk rijdende broer Sem had weten te passeren. In de tweede helft van de twaalf ronden tellende race wist Koen Ligtenberg ook Van Beek in te halen, maar in de eindfase sloeg de pechduivel toe en viel hij uit. Willemen wist zijn tweede plaats vast te houden maar Van Beek moest ook Sem Ligtenberg voor zich dulden die een schitterende derde plaats noteerde, zijn beste prestatie tot dan toe. Na een matige kwalificatie wist Yens van den Bor netjes vijfde te worden, voor Schipper en Miedema. Van der Veen had na zijn crash zijn weg kunnen vervolgen en werd tiende, waarmee hij toch nog een aantal waardevolle punten voor het dagklassement en kampioenschap verzamelde.

Race 2
Ondanks een enorme wheelie bij de start van race 2 wist Czarkowski toch de leiding in handen te nemen. Van der Veen had direct de aansluiting gevonden en drong de eerste paar ronden in de hairpin aan. Het tweetal reed iedere ronde verder weg bij derde man Willemen, die aanvankelijk alleen reed maar later Koen Ligtenberg zag naderen. Ligtenberg viel halverwege de race opnieuw uit en het was Van Beek die vervolgens richting Willemen reed. In de laatste ronde wist Czarkowski nog net Van der Veen achter zich te houden en ook Willemen kon de aanval Van Beek nipt afslaan. Om de vijfde plaats was er strijd tussen Bosgraaf en Schipper, die in het voordeel van Bosgraaf werd beslist. Sem Ligtenberg wist vlak daarachter nog net Miedema van zich af te houden.
Czarkowski was de onbetwiste winnaar van het dagklassement en snelste rookie. Willemen werd tweede en de derde plaats werd gedeeld door Van der Veen en Van Beek. De hoogste score in een van de races is dan doorslaggevend. Dankzij de tweede plaats in race twee mocht Van der Veen mee naar het podium.

Ook voor het kampioenschap deed Czarkowski de beste zaken en nam hij de leiding over van Willemen. Met 111 punten heeft hij nu 5 punten voorsprong.

De strijd tussen Dylan Czarkowski en Milan van der Veen werd gekenmerkt door niet alleen vechtersmentaliteit maar vooral respect voor elkaar. Van der Veen:
“In de tweede race heb ik de eerste paar ronden geprobeerd Dylan er voor de hairpin uit te remmen maar dat lukte niet. Hij zat heel slim steeds aan de binnenkant en je komt vanaf het rechte stuk naar beneden, dan gaat nog later remmen simpelweg niet. Ik heb in de laatste ronde geprobeerd om een wijde lijn te nemen en met een betere exit hem te passeren maar dat lukte ook niet. Ik ben wel heel tevreden en blij dat ik in de eerste race niet opgegeven heb, deze beker is een mooie beloning!”

Zeer sterk reden ook Sem Ligtenberg, die een fraaie derde plaats in de eerste race noteerde en Floris Schipper, die zijn beste resultaat tot nu toe noteerde met in beide races een zesde plaats.
“Daar ben ik erg blij mee! Dit is ook wel een van de banen waar ik het sterkste ben. In het technische gedeelte binnen in de baan is het snel omgooien en schakelen, wat me wel ligt, en op de lange rechte stukken heb ik het voordeel dat ik niet al te zwaar ben. We hebben weer een aardige stap gemaakt en als ik er nog een kan maken komt het podium in zicht.”

Uitslag Staphorst

1 Dylan Czarkowski

2 Alec Willemen

3 Milan van der Veen