My onboard lap Circuit Zandvoort – 2020 GP Layout

16 mei 2020  

“Zandvoort heeft voor mij altijd een heel speciale plek in mijn hart, want dat is waar het voor mij allemaal begon”, legt Tom Coronel uit. “Daar deed ik de wintercursus om mijn licentie te halen, daar reed ik in 1990 mijn eerste race in de Citroën AX Cup, dit jaar dus 30 jaar geleden, en won het jaar daarop de titel, vervolgens werd ik Nederlands toerwagenkampioen en zo verder. Ik race altijd heel graag op Zandvoort, maar omdat dat op dit moment fysiek onmogelijk is, is een virtuele race de op één na beste oplossing.”

In de afgelopen wintermaanden onderging Circuit Zandvoort een ingrijpende verbouwing met het oog op de geplande terugkeer van het Wereldkampioenschap Formule 1 naar het circuit in de duinen aan de Noordzeekust. Tom Coronel volgde de ontwikkelingen met veel belangstelling. “Wat ze daar voor elkaar hebben gekregen, is gewoon ongelooflijk”, maakt hij geen geheim van zijn enthousiasme. “Vooral de kombochten, de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendykbocht, zijn echt spectaculair! De afgelopen drie decennia heb ik op heel wat prachtige circuits over de hele wereld kunnen racen, maar deze bochten zijn echt van het hoogste niveau

Tom Coronel behoort tot het zeer selecte gezelschap van rijders die al hun eerste wedstrijdervaring op het nieuwe circuit konden opdoen: “Ik heb deelgenomen aan de ‘Final 4’, de laatste wedstrijd van het Nederlandse Winter Endurance-Kampioenschap in het eerste weekeinde van maart, voordat alles afgelast werd. Het was echt gaaf, maar ik moest wel helemaal omschakelen, alles vergeten wat ik uit het verleden over de baan wist. Of die ervaring komend weekeinde bij de virtuele race helpt? Nou, kwaad doet het zeker niet!”

Coronel genoot zeer van zijn eerste deelname aan The Race All Star Series afgelopen weekeinde. “De Brabham BT44 is niet alleen mooi om te zien, de auto past ook bij mijn rijstijl. Hij heeft heel veel overstuur, veel pk’s op de achterwielen, maakt een enorme bak herrie. Daar houd ik van! Natuurlijk had ik niet veel tijd om me voor te bereiden, want ik hoorde pas een dag voor de race dat ik zou deelnemen. Maar ik had veel plezier. Er zijn een paar heel goede rijders, een mooie club mensen, en allemaal net zo gebrand op succes als in het echte racen. Ik ben geen uitzondering: ik lag tweede, maar toen ging ik er samen met Jan Magnussen af tijdens een duel. Natuurlijk baalde ik daar wel een beetje van, maar daarna hebben er weer erg om gelachen. Ja, het is een spelletje, maar wel een heel serieus spelletje!”

Coronels deelname aan The Race All Star Series van vorige week trok veel belangstelling. “Het is goed om te zien hoe snel de interesse in het simracen toeneemt”, zegt hij. “Vroeger was karting de basis voor de autosport, maar ik denk dat nu veel mensen geïnteresseerd raken in de autosport door het simracen. Ik word er zelf ook steeds beter in, al heb ik nog wel veel te leren. Maar het plezier is enorm!”
Check the entry list!

40 Adrián Fernández
67 Andy Priaulx
10 Dario Franchitti
23 Darren Turner
 David Brabham
68 Emanuele Pirro
1 Emerson Fittipaldi
66 Gil de Ferran
3 Hélio Castroneves
63 Jan Magnussen
16 Jason Plato
22 Jenson Button
58 Juan Pablo Montoya
55 Mario Dominguez
25 Max Papis
99 Michel Jourdain Jr
4 Mika Salo
32 Oriol Servia
09 Olivier Panis
11 Petter Solberg
18 Tiago Monteiro
7 Vitantonio Liuzzi
31 Tom Coronel