Update etappes 11 & 12 – De laatste etappes

20 januari 2020  

En voor de allerlaatste keer deze rally vertelt Maik over wat er in de laatste etappes is gebeurd. “De 11e etappe was een mooie aaneenrijging van duinen, duinen en nog eens duinen, honderden kilometers lang. Vooral in het begin waren ze nog aan de natte kant, dat is een heel bijzondere ervaring. Het moet de laatste tijd hier vreselijk geregend hebben want ze waren donkerbruin. Niet makkelijk te rijden, na de eerste deelnemers ontstaan er hele diepe sporen. Als je dan steil omhoog gaat en een andere route moet kiezen omdat je het anders niet redt kost het heel veel moeite om uit het al aanwezige spoor te komen. Het laatste deel van de etappe was weer snel. En de auto was weer helemaal top.”

En dan was vrijdag de twaalfde en laatste etappe, zoals meestal is dat eigenlijk een soort rondje rond de kerk. De proef was origineel 380 km lang maar daar bleef nog niet de helft van over. Gevolg: veel verbinding en 180 km proef. Die hebben de mannen lekker rustig uitgereden, totaal geen risico’s meer genomen. “Je wilt echt niet op de laatste dag alles nog verpesten natuurlijk na 2 weken ploeteren.”

Terugblik Dakar 2020
In het eindklassement staan Maik en Rob als 32e geklasseerd. Maik noemt dat een resultaat waar ze mee uit de voeten kunnen. Vorig jaar was daar natuurlijk een diskwalificatie, het jaar ervoor een 24e plaats. Dat leek dit jaar echt een onhaalbare kaart.
Maik vertelt: “Onze gebruikelijke tactiek is rustig beginnen, zorgen dat we elke dag een redelijk tot goed resultaat halen en langzaam naar boven “sluipen”, doordat uiteindelijk anderen fouten gaan maken. Omdat het een vriendelijke – makkelijk wil ik niet zeggen, want makkelijke Dakars bestaan niet – Dakar was, werden er niet teveel fouten gemaakt en bleven we in het klassement steken.”

“De auto, fantastisch geprepareerd en verzorgd door Jan en Gert-Jan, heeft zich fantastisch gehouden. Zegge en schrijven een lekke band en 2 kapotte lampjes van het klein licht was alle malheur, ongekend natuurlijk! Saudi-Arabië was een mooie ervaring, een land geschapen om fantastische rally’s te houden. Wat ons betreft hadden ze nog wat meer van de mogelijkheden gebruik mogen maken om de rally nog meer inhoud te geven. Wellicht volgend jaar?