SURFEND RICHTING RICHTING “THE EMPTY QUARTER

14 januari 2020  

De negende Dakar etappe, die de 14e januari verreden werd, liep van Wadi Al-Dawasir naar Haradh. De route liep over twee soorten ondergronden. In het eerste deel lagen veel stenen op de route. Michiel Becx noemde ze “bokkenpaden”, rivierbedingen vol met grind. Daarna waren het vooral lange zandpaden waar geen eind aan leek te komen.
In het begin moest “team Becx” veel door het stof van de voorgangers heen navigeren en rijden. Voor Michiel, Edwin en Bernard verliep dat zonder tegenslagen, maar voor een aantal anderen had het zeer negatieve gevolgen. Ze zagen een paar andere auto’s die flinke klappers gemaakt hadden. Sommigen waren zelfs zwaar gecrasht. Het stof en de stenen zorgden er dus voor dat het zelfs een gevaarlijke proef genoemd kon worden.
Maar op het tweede gedeelte kon men weer veel gas geven met de Iveco Trakker. Lange paden en mooie surfduinen vormden de juiste ondergrond om het gaspedaal zo nu en dan helemaal in te kunnen trappen.

De route bracht hen uiteindelijk in “the empty quarter”. Dit is een stuk van Saoedi-Arabië dat bekend staat om zijn enorme uitgestrektheid en (de naam zegt het al) een totaal gebrek aan variatie of activiteiten. Mens noch dier hebben er iets te zoeken, met één uitzondering: de oliewinning. Verder zijn het enorme lege vlaktes voor zover het oog reikt.
Dat het vlak was, wil overigens niet zeggen dat het makkelijk sturen was voor Michiel. Vanwege de afstelling van zijn truck om grote schokken op te vangen, moet hij met name op dit soort lange, vlakke en rechte wegen, relatief vaak bijsturen. “Maar dat hoort er nu eenmaal bij, niet mopperen, gewoon doorrijden”, aldus Michiel die uiteindelijk de 16e tijd bij de trucks zou rijden.

De 15e staat route #10 naar Shubaytah in de planning. Dit is het eerste deel van de marathon-etappe over twee dagen. Het wordt weer een monsterrit waarbij gevreesd wordt voor een aankomst in het donker. Maar ja, wat kan je er aan doen? Michiel Becx: “Een extra slaapzak meenemen, meer niet!