Bernhard ten Brinke start vernieuwde Dakar Rally vol ambitie

30 december 2019  

De Dakar Rally begint op 5 januari in Saudi-Arabië aan een nieuw hoofdstuk. Opnieuw start Bernhard ten Brinke als fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing. Samen met zijn Belgische navigator Tom Colsoul is de Nederlandse rallyrijder klaar om voorin mee te strijden in het autoklassement. “Wij zijn enorm gemotiveerd. Iedereen begint op nul, dus er liggen volop kansen.”

Vaarwel Zuid-Amerika, welkom Saudi-Arabië. Na 11 edities is de Dakar Rally verhuisd naar het Midden-Oosten. Bernhard ten Brinke gaat de nieuwe uitdaging aan in de vertrouwde Toyota omgeving. Voor het derde achtereenvolgende jaar is hij één van de 4 rijders van Toyota Gazoo Racing. Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers zijn de bekende teamgenoten. Ex-F1-wereldkampioen Fernando Alonso is nieuw en maakt zijn Dakar-debuut.

‘Toyota Hilux winnende auto’
“Als fabrieksrijders van Toyota Gazoo Racing beschikken we over het pakket om te presteren. Het team is perfect georganiseerd, de Toyota Hilux was vorig jaar de winnende auto én presteert geweldig in het zand”, benadrukt Bernhard ten Brinke. “Tom en ik hebben ons optimaal kunnen voorbereiden. We hebben dit jaar bijvoorbeeld al een rallies gereden in Qatar en Abu Dhabi, wat vergelijkbaar is met Saudi-Arabië.”

De verhuizing naar Saudi-Arabië zorgt voor een andere wedstrijd. “Logischerwijs zal het parcours nu meer woestijn en duinen bevatten. Precies waar de Dakar Rally ooit om begonnen is. Ik vind het prachtig”, aldus Bernhard ten Brinke. “In Zuid-Amerika was het rijden op hoogte een factor. In Saudi-Arabië is dit minder actueel, dus ik verwacht dat de gemiddelde snelheden flink hoger zullen liggen.”

De 2020-editie telt 12 etappes met een rustdag na de zesde special stage. Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul wacht een avontuur over 7500 km, waarvan zo’n 5000 kilometer op snelheid. Vijf special stages zullen langer zijn dan 450 km. De première in het Midden-Oosten gaat vergezeld met serieuze veranderingen voor de navigatoren.

Roadboek pas bij start
“Bij zes special stages krijgen we het roadbook pas een kwartier voor de start uitgereikt, waarbij de organisatie de opvallende en gevaarlijke punten op de route zelf heeft ingekleurd”, legt navigator Tom Colsoul uit. “Het blijft afwachten hoe dit tijdens de rally werkt, maar als voorbereiding hebben Bernhard en ik hier al mee geoefend in een andere wedstrijd.”

De Dakar Rally opent op 5 januari 2020 in Jeddah met een special stage van 319 km. Twaalf etappes later finisht de zwaarste rally ter wereld in Qiddiya. Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul rijden met startnummer 307. Hun Toyota Hilux V8 is uitgevoerd in de racekleuren van Toyota: rood, zwart en wit met daarop prominent het logo van de Nederlandse hoofdsponsor, smeermiddelenproducent Eurol. Met Jumbo is nog een Nederlands bedrijf ingestapt als teamsponsor.