Pittens niet naar Dakar Rally: ‘Dit komt heel hard aan’

21 december 2019  

Wesley Pittens zal over twee weken niet aan de start verschijnen van de Dakar Rally. De Yamaha-rijder heeft tijdens een lesdag een gebroken scheen- en kuitbeen opgelopen, waardoor hij minimaal twee maanden uit de roulatie is

Het jaar 2019 is voor Pittens letterlijk een jaar van vallen en opstaan. De Brabander maakte in januari indruk tijdens zijn eerste deelname aan de Dakar Rally, maar na een valpartij in de vijfde etappe moest hij halverwege de rally de handdoek in de ring gooien. Eind april ging het helemaal mis voor de coureur uit Vorstenbosch. Bij een val tijdens een wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap brak Pittens al zijn ribben, zijn rug en liep hij twee klaplongen op.

Na de zware valpartij in Lelystad volgde een lange revalidatie voor Pittens, maar de Brabander liet zich niet uit het veld slaan. Pittens kroop weer op zijn Yamaha en werkte een goede voorbereiding af richting zijn tweede deelname aan de Dakar Rally, waar hij na zijn opgave begin dit jaar hoopte op sportieve revanche. Twee weken voor de start van de woestijnrally kan er echter een streep door die ambitie: door een botsing met een paaltje is Pittens namelijk opnieuw in de lappenmand beland.

‘Voelde meteen dat het mis was’

“Het gebeurde tijdens een trainingsdag met een endurogroep”, vertelt Pittens aan RTL GP. “Ik reed voorop, keek achterom naar de groep en knalde vervolgens met mijn linkervoet tegen een paaltje.”

Pittens voelde meteen dat het goed mis was: “Ik heb rechts ook al meerdere malen wat gebroken dus ik voelde het meteen. We zijn direct naar het ziekenhuis gegaan, waar uiteindelijk bleek dat ik mijn scheenbeen en kuitbeen gebroken heb. Morgen krijg ik te horen of het geopereerd moet worden of niet.”

Hoewel het voorval op lage snelheid gebeurde komt de klap extra hard aan bij Pittens: “Dit komt tweehonderd keer zo hard aan als die klap in april. Vooral mentaal komt dit heel hard aan. Het is me niet gegund om mijn Dakardroom te verwezenlijken en daar baal ik vreselijk van.”

Ambities

Pittens verwacht door de blessure twee tot drie maanden uit de roulatie te zijn, maar de 27-jarige Brabander weigert om op te geven, met een succesvolle Dakar Rally als ultiem doel: “Mezelf kennende zit ik in februari weer op de motor. Daarna wil ik het EK Enduro gaan rijden om meer ervaring op te doen in het buitenland. Het afgelopen jaar heb ik natuurlijk ook geen rally’s kunnen rijden. Gisteren heb ik al gebeld met Yamaha en mijn sponsoren, en die waren allemaal positief. Het is het risico van het vak, maar volgend jaar doe ik gewoon weer mee.”