Stienes Longin: “Nu begint het pas echt”

19 september 2019  

Dit weekend staan in Hockenheim de halve finales van de NASCAR Whelen Euro Series 2019 op het programma. Stienes Longin trekt als leider in de tussenstand naar de Duitse omloop, maar de Leuvenaar beseft dat de weg naar de titel nog lang en zwaar zal zijn.

Zeven punten, dat is de voorsprong waarmee Stienes Longin richting Hockenheimring trekt. Niets eigenlijk, want zowel dit weekend als tijdens de finales in het kader van het American Festival in Zolder begin oktober zijn er dubbele punten te verdienen. Mathematisch zijn er nog anderhalf dozijn rijders die kans maken op de Elite 1-titel, maar wie het een beetje realistisch houdt, kan dat lijstje beperken tot de top-5 van de huidige tussenstand. Daarbij twee PK Carsport-rijders: Stienes Longin en Nicolo Rocca, derde op acht punten van de leider.

“Nu begint het pas echt”, grijnst Stienes Longin, hongerig om er aan te beginnen. “De volgende twee weken wordt alles beslist. Of ik nu vier, vijf of zeven tegenstanders voor de titel krijg, dat maakt me eigenlijk weinig uit. Ik doe mijn ding, concentreer me helemaal op mezelf. Zoals ik eigenlijk al het hele seizoen gedaan heb.”

Longin weet ook waarop de focus moet liggen. “Op de titel uiteraard”, stelt hij. “Niet op het behalen van een eerste race-overwinning, toch niet. Dat wou ik in de eerste helft van het seizoen wel graag eens bewerkstelligen, maar dat is niet gelukt. Jammer, maar nu gaat die gedachte even naar de achtergrond. Wil ik kampioen worden, dan moet ik in elk van de vier races belangrijke punten scoren. Dat hebben de voorbije jaargangen van de NWES wel bewezen.”

Longins palmares op de Hockenheimring bevat voorlopig geen uitschieters – met een zevende plaats als beste resultaat – maar daar maakt hij zich geen zorgen om. “Op Brands Hatch liep het vroeger ook nooit voor mij, maar dit jaar werd ik daar wel twee keer tweede. Dat kan in Hockenheim ook. Zeker omdat we hier vorige week uitvoerig en heel goed hebben getest.”

Zoals eerder al werd aangekondigd, verschijnt PK Carsport dit weekend voor het eerst met drie bolides aan de start. De #98 Ford Mustang wordt bestuurd door Dylan Derdaele in Elite 1, en door Pol van Pollaert in Elite 2.  Derdaele beschikt wel over enige ervaring op de Duitse omloop.

“Ik heb nog niet zo lang geleden nog in Hockenheim gereden, dat klopt”, aldus de Limburger. “En ik ben vast van plan om me te amuseren en echt te racen. Niet dat ik me in de titelstrijd van Stienes Longin en Nicolo Rocca ga moeien, want ik scoor volgens het reglement ook geen punten.”

De races in Hockenheim zijn live te volgen op het YouTube-kanaal en Facebook-pagina van EuroNascar: zaterdag om 13u30 en 17u05, op zondag om 10u50 en 14u15.