Winst voor Ghirelli, Stienes Longin blijft leider

15 juli 2019  

Afgelopen weekend stond in het Nederlandse Venray de laatste race van het eerste seizoensdeel van de NASCAR Whelen Euro Series op het programma. Kampioenschapsleider Stienes Longin deed zijn uiterste best om een eerste Elite 1-zege binnen te halen, maar een tijdstraf verhinderde dat. Nicolo Rocca werd tweede in Elite 1, in Elite 2 veroverde Vittorio Ghirelli de zege en werd invaller Barry Maessen derde.

Venray was een beetje een unieke meeting op kalender van de NASCAR Whelen Euro Series, want in elke klasse werd er slechts één race afgewerkt, in plaats van de gebruikelijke twee wedstrijden. In Elite 1 liep die over 100 ronden, en kampioenschapsleider Stienes Longin mocht er als derde aan beginnen.

“Er scheidden me slechts 66 duizendsten van een seconde van de pole, maar goed: het verschil was er”, stelde Longin. “Bij de start kon ik me goed handhaven en draaide voortdurend mee voorin.”

Longin nam het vooral op tegen ex-F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve en thuisrijder Loris Hezemans. Op het ovaal van Venray kwam het ook tot enkele incidenten, waarna er een herstart volgde. “Bij één van die herstarts schoof ik door naar twee,  achter Villeneuve, maar bij één van de volgende herstarts kwam het tot een licht contact tussen mijn wagen en die van de Canadees. Villeneuve zakte naar vier en ik werd als schuldige aangewezen. Daardoor liep ik een drive-through op, wat na de race werd omgezet in 30 seconden tijdstraf. Zo werd ik pas als dertiende geklasseerd. Goed, daar had ik rekening mee gehouden, want dat wordt nu mijn schrapresultaat.”

Longin gaat wel als leider in Elite 1 de zomerpauze in, al werd zijn voorsprong op PK Carsport Nicolo Rocca – tweede in Venray – en Loris Hezemans wel herleid tot respectievelijk acht en zeven punten. “Het blijft altijd beter om als leider aan de halve finales te kunnen beginnen”, besluit Longin. “Maar het kampioenschap wordt pas in Hockenheim en Zolder beslist.”

Daags voor de Elite 1 kwamen ook de Elite 2-rijders in actie, en daar liet het PK Carsport team zich van zijn beste kant zien. Bij zijn eerste ovalrace wist Vittorio Ghirelli met de #24 Chevrolet naar de zege te rijden en late invaller Barry Maessen zorgde voor een extra feestje door met de #11 naar plaats drie te racen.

“Vrijdagavond kreeg ik de vraag of ik ‘s anderendaags wou racen”, glunderde Maessen. “Tuurlijk wel! Ik ken Venray gelukkig wel een beetje en toen ik in de race op een gegeven moment achter Vittorio kwam te zitten, heb ik besloten hem niet aan te vallen. Hij gaat tenslotte voor het kampioenschap. Dat ik uiteindelijk op het podium finish, is prachtig.”

De rijders en teams van de NASCAR Whelen Euro Series mogen nu even op vakantie, op 21 en 22 september worden in Hockenheim de halve finales afgewerkt. Op 5 en 6 oktober volgen dan de American Festival Nascar Finals in Zolder.