Assen opnieuw prooi voor Roelfsema

15 juli 2019  

Na de eerste helft van het KicXstart Yamaha R125 Cup seizoen af te hebben gesloten met een overwinning op de TT Junior Track in Assen was Nick Roelfsema zondag 14 juli opnieuw de snelste. Hij begon de tweede helft van het kampioenschap goed door opnieuw in Assen beide races te winnen en de dagoverwinning op zijn naam te schrijven.

In juni werd er op de ‘Bo Bendsneyder’ lay-out van de TT Junior Track gereden, met korte rechte stukken en haakse bochten. Ook de vijfde race van het kampioenschap werd in Assen verreden maar dit keer op de ‘Rob Hartog’ lay-out, die gekenmerkt wordt door langere rechte stukken en vloeiende bochten. Vanwege vakantie en blessures was het deelnemersveld minder groot dan anders. Leider in het kampioenschap Levi Badie was ook niet helemaal fit, maar verscheen toch aan de start. Hij had na een val van een supermotard zijn knie geblesseerd en mocht deze weliswaar niet belasten door te lopen maar had wel groen licht om op de motor aan de start te verschijnen.

Kwalificatie

Onder wisselend bewolkte omstandigheden maar op een droge baan werden de kwalificaties verreden, die over twee dagen werden verdeeld. Op zaterdag kwam de zon er nog even door en aan het eind van de middag liet Nick Roelfsema zien ook op deze lay-out hard rond te kunnen gaan door als enige een tijd onder de 54 seconden op de klokken te zetten. Kjen Caenen en Lucas Arends waren aan elkaar gewaagd met tijden laag in de 54,4 seconden. Op zondagochtend volgde er nog een derde kwalificatie waarin de top drie hun tijd niet verbeterde. Roelfsema zou dan ook vanaf polepositie mogen vertrekken voor Arends en Caenen. Wie wel zijn tijd verbeterde was Kay van Steenbergen. De Rookie lijkt steeds beter in zijn ritme te komen en zou voor Kevin de Haan en Badie van de tweede startrij mogen vertrekken.

Race 1

Een betere start had Roelfsema zich niet kunnen wensen: hij viel precies in het startlicht en had na de eerste bocht al een kleine voorsprong op Caenen en Arends, die hij direct verder uit zou bouwen. Het lukte Caenen niet in het achterwiel van Roelfsema mee te gaan maar wel om een gaatje op Arends te slaan. Arends zou in de eindfase nog wel dichterbij komen waarbij hij ook de snelste raceronde op de klokken wist te zetten, maar hij zou uiteindelijk op de finishstreep net tekort komen. Achter de top drie ging de strijd om de vierde plaats tussen Sven Dijkstra, Van Steenbergen, Badie en De Haan. De toch al geblesseerde Badie kwam helaas al vroeg in de race ten val. Hij kon zijn race met een ronde achterstand vervolgen en zou met een elfde plaats toch nog een aantal kostbare punten voor het kampioenschap verzamelen. Van Steenbergen liet zien dat zijn goede kwalificatietijden geen toeval waren en nam de vierde plaats over van Dijkstra. De Haan finishte kort achter Dijkstra op de zesde plaats. Luca de Vries wist in een spannend onderling duel Dion Horstmann nog net voor te blijven en de zevende plaats op te eisen.

Race 2

Roelfsema was ook in de tweede race als beste uit de startblokken. Opnieuw sloeg hij direct een gat op Caenen. Caenen had een veilige voorsprong op Arends en de race leek een kopie van de eerste te worden. Maar Arends kwam steeds beter op stoom en wist in de eindfase Caenen te passeren. Het gat naar Roelfsema werd zichtbaar kleiner en in de laatste ronde zetten Arends opnieuw de snelste rondetijd op de klokken. Roelfsema had echter al een veilige marge en kwam met ruim twee seconden voorsprong ook in de tweede race als winnaar over de streep. Achter Arends en Caenen reed Badie zijn wedstrijd behouden uit op een vierde plaats. Dijkstra was al vroeg in de race ten val gekomen en Van Steenbergen en De Haan waren opnieuw aan elkaar gewaagd. Dit keer was het De Haan die aan het langste eind trok en vijfde werd voor Van Steenbergen. De Vries werd zevende. Lin Verhoeven reed een sterke race en had lang uitzicht op de achtste plaats maar die werd in de eindfase afgesnoept door Horstmann.

Roelfsema was niet alleen de winnaar van het dagklassement en de snelste Rookie maar hij is ook de nieuwe leider in het kampioenschap. Voor het dagklassement verzamelden Caenen en Arends evenveel punten door ieder een race als tweede en derde te finishen. De hoogste klassering in de laatste race is dan doorslaggevend en de tweede plaats daardoor voor Arends

.

Vanaf de kant zag het eruit alsof Roelfsema makkelijk naar de overwinningen kon rijden maar de jonge coureur legt uit dat het niet vanzelfsprekend is. ‘Ik heb de laatste ronden wel iets rustiger kunnen rijden maar toch is alleen op kop rijden ook spannend. Het geeft spanning of de anderen wel of niet op je inlopen en hoe je daarop moet reageren. ik vind het overigens leuker om in een mooi gevecht naar de overwinning te rijden maar uiteraard ben ik tevreden, het ging vandaag gewoon goed!’

Van Steenbergen liet zien steeds sneller rond te gaan met de R125. Hij heeft ook al met een R3 gereden en alles bij elkaar werpt het zijn vruchten af. ‘Het ging super vandaag! Goed gekwalificeerd en in de eerste race mijn beste resultaat met een vierde plaats neergezet. Ik kon zelfs in de laatste ronde iets minder risico nemen. De tweede race moest ik wel mijn uiterste best doen om Kevin in de laatste bocht te pakken en helaas lukte dat net niet. Maar met een vierde plaats in de einduitslag ben ik dik tevreden!’

Uitslag Assen

1 Nick Roelfsema

2 Lucas Arends

3 Kjen Caenen

Snelste Rookie

Nick Roelfsema

Wedstrijdkalender 2019:

24 augustus: Veldhoven, De Lansard

7 september: Berghem, Circuitpark Berghem

5/6 oktober: Assen, TT Junior Track