EK punten in leerzaam weekend voor MX Rookie Damien

23 juni 2019  

Afgelopen weekend had Damien een wedstrijd voor het Europees kampioenschap in Arnhem. Dit was de laatste wedstrijd uit de serie van vijf voorrondes voor kwalificatie van de finale in juli in Loket (CZ). Rechtstreekse kwalificatie was helaas niet mogelijk omdat Damien vanwege zijn sleutelbeen in Slowakije drie wedstrijden moest missen.

Vanwege de hevige regenval van vrijdagnacht op zaterdagmorgen werd er besloten om de trainingen uit te stellen, wat betekende dat de kwalificatieheat verviel en dat er alleen een vrije training en tijdtraining na de middag zou plaatsvinden.

In de vrije training zat Damien al heel goed in zijn vel in het Arnhemse zand, waar we natuurlijk al een paar keer getraind hadden en hij zette een eerste tijd op de klokken in groep B. Dit gaf goede hoop voor de tijdtraining. Hij kon zijn goede ritme consolideren en zette hij in de tijdtraining een mooie tweede tijd neer op 0,85 sec van de eerste tijd. Dus hij had een mooie vierde plaats om op zondag zijn startpositie te kiezen.

Op zondag had Damien in de warm-up training weer zijn goede ritme te pakken, maar pushte niet teveel om zijn krachten te besparen voor de andere manches, hier kwam een dertiende tijd uit.

De eerste manche had Damien een goede start en vertrok rond plaats zeven. Hij bleef goed tempo rijden en maakte weinig fouten. Het hoge tempo in de wedstrijd kon Damien nog niet helemaal volgen en moest enkele posities toegeven om uiteindelijk op een twaalfde plaats te eindigen.

De tweede manche had Damien een redelijke start rond plaats dertien. Damien hield goed tempo en reed hier zijn eigen wedstrijd. Fysiek is Damien met zijn dertien jaar nog niet helemaal sterk genoeg om op dit soort zware banen ruim 25 minuten het tempo vast te houden. Toch eindigde hij deze manche op een nette vijftiende plaats voor een vijftiende plaats overall.

Komend weekend staat in het teken van trainingen, want de volgende wedstrijd voor Jeremy en Damien is over twee weken in Overloon waar de MON Jeugd motorcross zal plaatsvinden