Stienes Longin: “Goed voorgevoel”

31 mei 2019  

Dit weekend wordt in het Britse Brands Hatch de derde meeting van de NASCAR Whelen Euro Series 2019 afgewerkt. Stienes Longin houdt aan zijn meest recente bezoek aan het Britse circuit geen al te beste herinneringen over, maar heeft toch er toch een goed oog in dat hij dit weekend een degelijk resultaat bijeen kan rijden.

Zondag 10 juni 2018. Stienes Longin wordt in de eerste ronde van de tweede NWES-race in Brands Hatch rondgeduwd op de Cooper Straight. Het resultaat is een kettingbotsing én het einde van Longins kampioenschapskansen. De gevolgen van die klapper zijn ondertussen al helemaal verwerkt.

“Ik heb er mijn lessen uit getrokken, ja”, grinnikt Longin nu. “Ik hoop dat ik mijn deel van de pech vorig jaar helemaal op mijn bord gekregen heb. Op Brands Hatch wordt er altijd nogal wat geduwd en getrokken, eigenlijk is enkel een plaats in de top-5 relatief veilig. De conclusie is eenvoudig: vooraan kwalificeren en er voor zorgen dat je de hele tijd voorin meedraait, dat is de opdracht.”

Gezien het steeds stijgende niveau van de NASCAR Whelen Euro Series, geen geringe uitdaging. “Klopt”, bevestigt de Leuvenaar. “Een paar jaar geleden waren er vijf, zes rijders van het hoogste niveau. Nu zijn dat er tien of twaalf. Wegrijden is niet zo evident. Toch heb ik een goed voorgevoel. Ik ben vast van plan om mijn positie in het kampioenschap (tweede op vijftien punten van leider Alon Day, red.) te versterken. Dat zal met podiumplaatsen moeten gebeuren. Als dat ook lukt, zal ik extreem tevreden zijn.”

De #11 Chevrolet Camaro van Longin wordt in Elite 2 deze keer niet bestuurd door vader Bert – aan de slag in de Belcar dit weekend – maar wel door de Brit Freddy Nordström. “Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Niels Albert deze races zou afwerken, maar professionele verplichtingen hebben zijn NASCAR-debuut uitgesteld tot Venray”, weet Stienes Longin. “Zo kon Freddy zijn plaats innemen. Hij heeft al een pak ervaring in de NWES, vorig jaar wist hij in Brands Hatch zelfs een podiumplaats in Elite 2 te veroveren. Ik denk dat hij met onze PK Carsport-bolide uitstekend voor de dag zal komen.”

Ook de andere rijders van de Limburgse renstal koesteren hoge verwachtingen. Nicolo Rocca finishte al bij elk van de vier races van 2019 bij de eerste zes – het levert hem een vierde plaats in de tussenstand op – en is gebrand op een eerste podiumplaats. Hetzelfde geldt in Elite 2: daar wil de 20-jarige André Castro – al twee keer tweede – nu eindelijk eens de grootste trofee veroveren.