Van Loon herpakt zich in eerste deel van de marathon etappe

11 januari 2019  

Veel stenen, feshfesh en erg veel stof, dat zijn de belangrijkste elementen van de vierde etappe van Dakar 2019. Voor Erik van Loon en Harmen Scholtalbers resulteert dit in de twaalfde tijd en daarmee zijn zij de snelste Nederlanders vandaag bij de auto’s. Ondanks lekke banden en even vast staan, zijn zij tevreden met het resultaat en komen zij het eerste deel van de marathon etappe goed door.

Het zand vandaag was erg los, Van Loon was dan ook niet de enige die zich vast reed. “We hebben tien tot vijftien minuten vastgestaan. Maar de feshfesh was extreem los en diep. Daardoor was er dus ook heel erg veel stof. Tussen de stukken met zand waren er stukken met veel stenen. Daar hebben we twee keer lek gereden. Dat kost tijd, maar daar heeft vandaag het grotendeel last van.”

Vanavond is er geen service in het marathonbivak en zijn de deelnemers op zichzelf aangewezen. “Daar hou je natuurlijk wel een beetje rekening mee onderweg, maar je kunt niet te langzaam rijden. We hebben de twaalfde tijd neergezet, dus we hebben zeker niet te langzaam gereden. De auto staat er goed bij, we hebben een checklist en die gaan we doorlopen om de auto weer goed te krijgen voor morgen.”