Riezebos krijgt puinbak vol stenen voor zijn verjaardag

11 januari 2019  

Nee, een echt leuke dag was het niet op de verjaardag van Jasper Riezebos. De navigator van de Rainbow-truck kreeg een etappe vol rotzooi en stenen cadeau. Hij loodste zijn chauffeur Gerrit Zuurmond er wel foutloos doorheen, zodat hij in het marathonbivak in Tacna toch nog wat te vieren had.

De vierde etappe van de Dakar Rally was lang en zwaar: 406 km met lange stukken vol smerige feshfesh, waar de trucks diep in wegzakten, en heel veel stenen. “Eén grote puinbak. Niks lolligs aan”, vond Riezebos, die 25 jaar werd. “Bijna zeven uur lang bonken door de feshfesh en hopen dat je geen verkeerde steen raakt. In het begin zaten nog wel wat duintjes, maar in het tweede deel zaten ook wat tricky bergpasjes, waarvoor we af en toe even achteruit moesten steken om de bocht te halen.” Kort voor het einde van de special raakte er ook nog een band lek, maar die kon monteur Klaas Kwakkel bijpompen tot aan de finish. Daar konden de Rainbow-mannen de band wisselen.

De vierde etappe vormde het eerste deel van de marathonetappe. De auto’s en trucks staan in een afgesloten bivak in Tacna, de assistentie is in Arequipa achtergebleven. “Ze hebben vanmorgen wel voor me gezongen hoor”, vertelt Riezebos. “Vorig jaar was iedereen het vergeten. Ik zelf ook. Toen kwamen we na twee nachten ploeteren pas tegen de morgen in het bivak. Dan is dit toch leuker: gewoon ’s avonds in het bivak aankomen en niet al te veel gedonder.”

Vrijdag gaat de rally weer terug naar Arequipa: een rit van 517 kilometer die pas vrij laat begint. De Rainbow-truck wordt zeker niet voor het donker aan de finish verwacht

.