Sfeervolle teampresentatie Mammoet Rallysport in Harskamp

5 november 2018  

HARSKAMP Mitchel van den Brink kan in januari 2019 zijn debuut maken in de Dakar Rally. De 16-jarige rallyrijder uit Harskamp heeft te horen gekregen dat niets zijn deelname in de weg staat. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt tijdens de presentatie van het team van Mammoet Rallysport.

,,Ik ben super trots dat wij met amateurs, we zijn namelijk allemaal vrijwilligers, een professioneel team op de been kunnen brengen,’’ zo liet teameigenaar Martin van den Brink tijdens de bijeenkomst in Harskamp weten. Het rallyteam uit Harskamp komt in Peru aan de start met twee trucks. Beide equipes rijden voor een zo goed mogelijk klassement.

Mitchel van den Brink wordt na de jaarwisseling de jongste deelnemer ooit aan de Dakar Rally. Het team van Mammoet Rallysport moest bij de organisatie dispensatie aanvragen voor zijn deelname. Normaal gesproken is 18 jaar de minimumleeftijd voor deelname aan de zwaarste rally ter wereld. Naast de ASO hebben ook de KNAF (rallylicentie) en de IVA Driebergen (verlof in januari) hun medewerking verleend.

De jonge Harskamper maakt als monteur/navigator deel uit van de equipe die verder wordt gevormd door zijn vader Martin en navigator Wouter de Graaff. De organisatie van de rally in Zuid-Amerika (ASO) heeft ontheffing gegeven omdat Van den Brink eerder dit seizoen zijn vaardigheden heeft bewezen. Zowel in de Morocco Desert Challenge als in de Silk Way Rally presteerde Mitchel van den Brink als co-piloot uitstekend. ,,We zijn heel blij met de toezegging dat Mitchel mag rijden,” aldus Martin van den Brink (48).

De Harskampse teameigenaar is trots op het aanstaande debuut van zijn zoon. ,,Dankzij de KNAF Academy, de ASO en IVA Driebergen is dit mogelijk. Voor Mitchel wordt het een leerjaar. We gaan hem opleiden met als doel om hem over twee jaar, als 18-jarige, ook de Dakar Rally te laten rijden. Dan is hij ook de jongste rijder ooit.’’
Volgens de jonge Harskamper is zijn aanstaande debuut in de Dakar Rally ,,een droom die uitkomt.’’ Ook Mitchel is blij met de noodzakelijke steun van de betrokken partijen. ,,Het is geweldig dat zowel de organisatie als de KNAF en mijn school hun medewerking hebben verleend. Het zegt ook iets over het team van Mammoet Rallysport denk ik. We hebben een goede naam opgebouwd en willen laten zien dat we serieus met de sport bezig zijn.’’    

​​​​​​​‘Goed op elkaar ingespeeld’

Martin en Mitchel van den Brink vormen tijdens de Dakar Rally 2019 in de Renault Sherpa een equipe met Wouter de Graaff. ,,Ik ben blij dat ik met Wouter en Mitchel ga rijden,’’ zegt Martin van den Brink. ,,Dat is goed bevallen in Marokko en Rusland. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld. Wouter en Mitchel kunnen het ook goed vinden met elkaar. Dat is belangrijk in een cabine tijdens de rally. Ja, ik sta te popelen om te beginnen.”

De tweede equipe van Mammoet Rallysport wordt gevormd door Janus van Kasteren, monteur Frank van Hoof en navigator Erwin van den Bosch. ,,Ik ben blij dat Janus in de Renault Fronttruck weer voor ons team rijdt. In tegenstelling tot dit jaar rijdt Janus de komende rally ook voor zijn eigen kansen. We gaan beiden voor het beste resultaat en op de rustdag zien we wel hoe we ervoor staan en wat dan ons plan gaat worden,’’ aldus Martin van den Brink over de rolverdeling in de Dakar Rally 2019.  

‘We zijn natuurlijk wel een team’

Voor Janus van Kasteren wordt het zijn tweede optreden in Zuid-Amerika. De 32-jarige ondernemer uit Veldhoven is blij met zijn rol in het team van Mammoet Rallysport. ,,Ik ben erg blij met de gemaakte afspraak dat we beiden voor het beste resultaat gaan rijden. Natuurlijk zullen wij Martin altijd helpen als dat kan. We zijn natuurlijk wel een team.’’

Voor Van Kasteren is de doelstelling voor Le Dakar duidelijk. ,,We willen de finish halen. Dat is ook van belang voor het team. Daarnaast gaan we niet als toeristen de strijd aan. Het is wel degelijk de bedoeling om ons regelmatig in de top van de dagklassementen te laten zien. Ik heb veel vertrouwen in het team en de truck. Ik rijd dit jaar met navigator Erwin van den Bosch, waar ik al zeven jaar ervaring mee heb en met monteur Frank van Hoof. Frank heeft ook eerder met ons in Marokko gereden. We kennen elkaar goed en het klikt tussen ons. Ja, we hebben alle vertrouwen in het grote avontuur.’’   

De Dakar Rally begint op 6 januari 2019 in Lima. Op 17 januari is ook de finish in de hoofdstad van Peru. Alle tien etappes worden in Peru verreden.