Mooie podiumoogst voor GP Elite-rijders op Circuit Zolder in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

17 september 2018  
  • Tweede plaatsen voor Max van Splunteren en Ziad Geris
  • Jesse van Kuijk scoort dubbele top vier-finish bij A-rijders

Het vijfde raceweekend van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux voerde GP Elite naar Circuit Zolder. Tijdens de FIA ETRC Belgian Truck Grand Prix kwam de formatie uit De Rijp met maar liefst vijf coureurs in actie, wat leidde tot enkele successen.

Vooral Max van Splunteren joeg in Zolder op een goed resultaat, gezien zijn derde positie in de stand om het kampioenschap achter Ayhancan Güven en Xavier Maassen. Max begon de eerste race op de voormalig ‘Omloop van Terlaemen’ dan ook sterk vanaf de tweede plek. Hij wist de hele race op de staart van Güven te blijven en hem in de slotfase zelfs nog op prachtige wijze in het nauw te drijven. De 22-jarige coureur kwam net een ronde te kort voor een goed geplaatste aanval op de leiding, maar finishte op slechts 0,05 seconde achter de Turkse kampioenschapsleider – en ruim voor Maassen.

Jesse van Kuijk startte de eerste race als vijfde en behield die plaats tot aan de finishvlag. Zijn broer Daan begon de wedstrijd netjes vanaf P9, maar moest de strijd staken na een uitstapje in de grindbak. Ziad Geris klom vanaf de vierde startplek bij de B-rijders op naar de tweede plek en gaf die positie niet meer uit handen. Daarmee wist hij teamgenoot Menno van de Grijspaarde, die in dezelfde divisie één positie verder naar voren mocht beginnen, te passeren en voor te blijven. Menno finishte op zijn beurt als vierde en pakte daarmee als kampioenschapsleider in zijn klasse een stel belangrijke punten.

Grotere uitdaging in race 2

De tweede race op Circuit Zolder bezorgde Max een grotere uitdaging. Hij startte wederom vanaf de eerste startrij, maar moest daarna om die positie strijden met Dylan Derdaele. De Belg gaf geen duimbreed toe, tot Max hem in de achtste ronde met een mooie actie in de eerste bochten leek te kunnen passeren. Door een touché met Derdaele belandden beide coureurs in de grindbak, waarmee de kansen van de Nederlander op nog een podiumklassering waren verkeken. Desondanks wist hij nog als één na laatste te finishen.

Voor Jesse begon deze race op de vierde plek – dezelfde positie waarmee hij over de eindstreep kwam. Jesse liet dit weekend zien waardevolle lessen te hebben geleerd tijdens zijn Supercup debuut. Zijn snelheid tijdens beide races was indrukwekkend beloofd veel goeds voor de toekomst!  De prestatie van Daan was eveneens indrukwekkend: door een lastige kwalificatie moest hij als zeventiende starten. Na de eerste ronde had hij die startplek al omgezet in een tiende positie, die Daan succesvol wist te verdedigen in felle duels met andere snelle coureurs in het middenveld. Ziad Geris wist zijn tweede startpositie bij de B-rijders om te zetten in wederom een podiumfinish en mocht voor de tweede keer de op één hoogste trede beklimmen. Menno startte als vijfde en kwam als zesde over de meet.

Met een nette score op zak kijken wij uit naar het laatste raceweekend van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, dat op 13 en 14 oktober plaatsvindt op Circuit Paul Ricard in het Franse Le Castellet.

Lees de reacties van de rijders op de volgende pagina.

Max van Splunteren

“Het weekend begon best wel leuk. Na een goede kwalificatie ging race 1 erg lekker: ik kon Güven eerst even niet bijhouden, maar later toch met tienden van een seconde per ronde naderen. Het was een super close finish! Voor de startgrid van race 2 had Güven een toptijd neergezet. Die wedstrijd ging voor mij wat minder, ik startte niet lekker met de auto. Derdaele was nu mijn grote rivaal, ik probeerde hem meermaals in te halen maar kwam pas in ronde acht goed uit. Toen ging ik bij hem buitenom in bocht één en binnendoor in de tweede, maar even later crashten we samen. Gelukkig kon ik doorrijden om nog wat punten te sprokkelen voor het kampioenschap. Op race 1 kijk ik wel heel tevreden terug!”

Daan van Kuijk

“Dit was mijn eerste weekend op Zolder. Tijdens de testdag en in de trainingen heb ik vooral gefocust op de baan leren kennen. Dat leidde in de laatste oefensessie al tot de vijfde tijd! In de eerste kwalificatie werd ik negende; in de tweede heat ging het minder omdat ik moet leren sneller een goed rondje neer te zetten. Door die wisselende startposities heb ik twee heel verschillende races gehad: de eerste was oké, maar ik lette te veel op anderen en heb daardoor niet de maximale potentie benut. Door een foutje kon ik die niet uitrijden, maar het team heeft de auto snel weer gerepareerd. In race 2 kon ik snel opklimmen en strijden tegen mensen van mijn tempo – erg leuk en leerzaam. Ik kan nog minder wild en meer op mezelf gefocust rijden, dus nog een hoop te optimaliseren. In elk geval een mooi eerste raceweekend in Zolder!”

Algemene informatie: GP Elite biedt een breed scala aan de meest exclusieve rij-, race- rally- en drifttrainingen. Daarnaast organiseert GP Elite trackdays op de mooiste circuits van Europa, zodat eigenaren van sportieve auto’s ongestoord en met gelijkgestemden kunnen genieten van hun voertuig. Bij GP Elite-evenementen staan veel rijden, veel professionele begeleiding en uitgebreide hospitality centraal. GP Elite is verder uitvoerende partner van de Porsche Track Experience in Nederland.