Max Verstappen tweede in Grand Prix van Singapore: “Ben erg blij

16 september 2018  

Max Verstappen heeft een uitstekende tweede plek gepakt in de Grand Prix van Singapore. De als tweede gestarte Nederlander verloor na de start een plekje aan Sebastian Vettel, maar door een goede strategie kwam hij na zijn pitstop pal voor de Duitser de baan op. In het vervolg van de race vormde Vettel geen bedreiging meer voor Verstappen, die op zijn beurt negen seconden achter racewinnaar Hamilton over de finish kwam.

“Het ging niet slecht”, zegt Max na de race met veel gevoel voor understatement. “De auto was gewoon heel goed, maar dat weten we al lang. Het is jammer van de eerste ronde, waarbij je duidelijk zag dat we topsnelheid misten. Vervolgens hadden we een goede strategie, waardoor we terugkwamen op de tweede plaats. Als we achter Vettel de baan op waren gekomen, dan waren we derde geworden. We reden onze eigen race en probeerden Lewis Hamilton te volgen. Op het einde wisten we dat de tweede plek het maximaal haalbare resultaat was, dus dat hebben we binnengehaald.”

Ondanks het goede resultaat kende Max, net als in de kwalificatie, enkele problemen met zijn motor. Verstappen licht toe: “Ik kwam niet perfect weg bij mijn stop, maar ook achter de safetycar stotterde de wagen wel eens en sprong hij soms in zijn neutraal. Dan vindt de auto geen versnelling, dus viel ik bijna stil. Ik moest snel schakelen om weer een versnelling te kunnen vinden. In de race ging het terugschakelen ook heel moeilijk. We hadden wat problemen, maar we hebben de race wel uitgereden en ik ben erg blij met de tweede plaats.

Gevraagd naar wat we tijdens de aankomende race in Rusland kunnen verwachten, antwoordt Max met een lach: “Dan gaan we mijn verjaardag vieren. Daar kijk ik het meeste naar uit.”

Na een uitstekende kwalificatie, waarin Max de tweede startplek voor zich opeiste, zijn de verwachtingen bij de Nederlander hooggespannen. Verstappen komt redelijk goed weg van zijn plek en behoudt zijn tweede positie. Echter komt Vettel op het lange rechte stuk langszij bij Max en haalt hem in bij bocht zeven. De beide Force India’s raken elkaar in bocht drie, waardoor Esteban Ocon in de muur vliegt en uit de race ligt. Teamgenoot Sergio Perez kan zonder schade zijn weg vervolgen. Als gevolg van het incident komt de safetycar naar buiten.

Na vijf ronden komt de safetycar weer naar binnen. Bij de herstart vinden er geen positiewisselingen plaats. Max kan in de daaropvolgende ronden aanhaken bij Vettel en Hamilton voor hem, maar weet niet dichtbij genoeg te komen om een aanval te plaatsen. ”De auto voelt erg goed”, zegt de Limburger over de boordradio

In ronde vijftien is het Vettel die als eerste van de top tien een stop maakt. De Ferrari-coureur komt als zevende terug de baan op met een nieuw setje ultrasofts onder zijn auto gemonteerd. Één rondje later volgt Hamilton. In tegenstelling tot de Duitser, wisselt Hamilton naar de zachte banden en komt ruim voor Vettel weer de baan op. Hierdoor komt Verstappen kortstondig aan de leiding te liggen, alvorens hij in ronde achttien ook de pits opzoekt. De Nederlander wisselt naar een setje softs en komt zij aan zij met Vettel weer de baan op. Verstappen weet voor de Duitser te blijven en ligt daarmee op een voorlopige vierde plek. “Yes”, schreeuwt Max over de boordradio nadat hij Vettel achter zich heeft kunnen houden.

In ronde 27 is Daniel Ricciardo de laatste coureur uit de top zes die zijn stop maakt. Hierdoor komt Hamilton weer aan de leiding te liggen met Verstappen op een kleine vijf seconden achter hem aan. Perez zit ondertussen al sinds zijn stop vast achter Sergey Sirotkin. Nadat de Mexicaan eindelijk Sirotkin voorbij steekt, raken de twee elkaar, waardoor Perez met schade de pits op moet zoeken. Sirotkin houdt vervolgens nog een treintje aan auto’s op. Leider Hamilton ondervindt hinder als hij het groepje achter Sirotkin op een ronde wil zetten. Max kan hierdoor aansluiten achter de Brit en weet hem zelfs bijna voorbij te steken. Hamilton houdt zijn auto echter breed, waardoor Verstappen achter hem aan moet sluiten.

In de slotfase van de race vinden er aan kop geen positiewisselingen meer plaats. Hamilton wint zo de Grand Prix van Singapore. Met negen seconden achterstand finisht Verstappen op de tweede positie om zo zijn zesde podium van het seizoen te pakken. Vettel eindigt op geruime afstand als derde. Valtteri Bottas wordt vierde, met Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo op P5 en P6. Fernando Alonso scoort een uitstekende zevende plek voor McLaren, terwijl Carlos Sainz, Charles Leclerc en Nico Hulkenberg de top tien completeren.