Inhaalrace op Red Bull Ring brengt Jaap van Lagen twee punten

2 juli 2018  

Spielberg, Ede, 1 juli 2018 – Met de zesde startpositie, dus een plek op de derde startrij, zag het er goed uit voor Jaap van Lagen tijdens de derde ronde van de Porsche Supercup. Een uur naar de kwalificatie volgde een straf voor routinier omdat hij zich niet had gemeld bij de weging. Vanaf de allerlaatste en 32ste plaats knokte Jaap zich in de Porsche van Fach Auto Tech in Oostenrijk toch naar twee kampioenschapspunten toe. 

Het kenmerkt de liefhebber die Jaap van Lagen is: “Ja, het was vandaag wel gaaf racen. Op scherp rijden, alles uit jezelf en de auto persen en heel veel auto’s inhalen. Maar de aanleiding is natuurlijk niet leuk. Ik had echt goede zaken voor het kampioenschap kunnen doen.”

Zijn vliegende ronde was zaterdagmiddag goed genoeg voor een zesde plek. Jaap kon er mee leven, vooral omdat zijn concurrenten in de titelstrijd allemaal achter hem stonden. Na de sessie parkeerde de Edenaar zijn auto en liep in gezelschap van een aantal collega coureurs richting de Porsche hospitality.

“In de ben ik vergeten me te melden bij de weging. Ik heb niet op de weegschaal gestaan.” Een uur na de kwalificatie volgde de forse straf: alle rondetijden werden afgenomen, met als gevolg dat de Nederlander moest starten van de laatste plaats. Dus vloog Jaap er zondagmiddag bij het doven de lichten vol in.

Allerfijnste maatpak
Bij het ingaan van de eerste bocht had hij al 6 concurrenten verschalkt. Met het mes tussen de tanden slalomde Jaap zich op de Red Bull Ring een weg naar voren. De Porsche van Fach Auto Tech voelde daarbij als het allerfijnste maatpak. “Ten opzichte van de kwalificatie had ik de stand van de stabilisator aangepast, waardoor de auto echt geweldig stuurde.”

De stopwatch onderstreepte het gevoel van de Edenaar. Tijdens het knokken om posities zette Jaap een top drie rondetijd neer. Het ziedende tempo bracht hem op drie ronden voor de finish op de 16e positie. Op weg naar plek 15 blokte Marius Nakken Jaap nogal onbehouwen. “Ik probeerde hem buitenom in te halen, maar hij gooide de deur dicht en ik kwam met de linkerachterband in het grint terecht.”

Twee punten
Jaap hield de Porsche wonderwel op de baan, maar werd wel teruggeworpen naar de 20e positie. In de drie resterende ronden deed hij het bijna onmogelijk: terug knokken naar de plaats 16. En omdat twee gastrijders voor hem eindigden kon de routinier toch nog twee kampioenschapspunten bijschrijven. “Volgende week racen we opnieuw, dan op Silverstone in de UK. Daar ga ik het duidelijk anders aanpakken”, besluit Jaap van Lagen strijdbaar.

In de stand om het kampioenschap staat Jaap op plaats vijf met 34 punten, leider in het kampioenschap Michael Ammermüller staat op 47.