Raivo Dankers vecht zich na slechte starts terug tot in de punten in EMX125 in Frankrijk

14 juni 2018  

Door slechte starts heeft Raivo Dankers van RD10 in het EMX125 Kampioenschap in het Franse St. Jean d’Angely inhaalraces moeten rijden. In de eerste manche kwam hij nog helemaal terug naar een twaalfde plaats. De tweede manche was vanwege de modderige omstandigheden loodzwaar en toen Raivo tegen een helling ten val kwam, koste het hem veel tijd voordat hij weer weg was. Toch wist hij niet van opgeven en vocht zich nog terug naar een twintigste plaats waarmee hij een EK punt pakte.

Het heuvelachtige circuit van St. Jean d’Angely lag er op zaterdagochtend op en top geprepareerd bij. Raivo had zijn draai gelijk gevonden op het circuit en zette in de beginfase van de tijdtraining de snelste tijd op de klok. Gedurende de sessie viel hij terug naar een derde tijd waardoor Dankers nog een keer wilde proberen om zijn tijd te verbeteren. In de eerste twee secties was hij het snelste maar helaas kreeg hij tegen het einde van de ronde een tegenslag te verwerken. Omdat hij waarschijnlijk iets heeft geraakt, raakte zijn kettinggeleider krom en dit had tot gevolg dat de ketting van de motor liep. Raivo kon hierdoor niet meer aanzetten en moest genoegen nemen met een derde tijd.

Bij de start van de eerste manche werd Raivo uit zijn concentratie gehaald door de rijder die naast hem stond. Omdat deze te vroeg aan reed, reed Raivo ook weg maar opdat moment viel het hek nog niet. Net toen Raivo iets remde viel het hek waardoor hij niet goed weg kwam en buiten de top twintig aan de wedstrijd moest beginnen.  Op  het technische circuit zette hij de achtervolging in en wist gedurende de wedstrijd goed terug naar voren te komen. In het midden van de wedstrijd kwam hij de top vijftien binnen maar door het tempo strak te houden, kende hij een sterk slot en wist als twaalfde over de finish te komen.

Door hevige onweersbuien op zaterdagavond was het circuit op zondagochtend nat en modderig. Het circuit was zo nat dat geen enkele rijder de warming up reed. Het zou uiteindelijk uitlopen op een loterij. Ook in deze manche zat Raivo er niet goed bij met de start en moest opnieuw aan een inhaalrace beginnen. Tijdens zijn inhaalrace ging het mis voor de crosser uit Heesch want bij het oprijden van een helling kwam hij ten val. Omdat de ondergrond erg glad was, kon Raivo zijn  motor bijna niet meer optillen en koste het hem veel tijd voordat hij zijn weg weer kon vervolgen. Ondanks dat Raivo hierbij veel tijd had verloren, begon hij aan een opmars naar voren en gaf alles om nog zover mogelijk terug naar voren te komen. Het lukte hem om op een twintigste plaats over de finish te komen waarmee het laatste EK punt pakte.

In het dagklassement eindigde Raivo op een zeventiende plaats en in de tussenstand om het Europees Kampioenschap bezet hij na de wedstrijd in Frankrijk de zevende plaats. De volgende wedstrijd om het Europees Kampioenschap 125cc wordt verreden in het weekend van 4 en 5 augustus in het Belgische Lommel.

Daguitslag EMX125 Kampioenschap Frankrijk:

1 Mattia Guadagnini 43 Pnt

2 Thibault Benistant 40 Pnt

3 Florian Miot 35 Pnt

4 James Scott 32 Pnt

5 Rick Elzinga 26 Pnt

17 Raivo Dankers 10 Pnt

Tussenstand Europees Kampioenschap 125cc:

1 Rene Hofer 202 Pnt

2 Thibault Benistant 172 Pnt

3 Emil Weckman 136 Pnt

4 Petr Polak 128 Pnt

5 Mattia Guadagnini 104 Pnt

7 Raivo Dankers 103 Pnt