Van Loon gaat zich voorbereiden op Dakar 2019

3 april 2018  

Dat gaat hij doen door wedstrijden van de Cross Country kalender te combineren met enkele Nederlandse rally’s. Hierbij ligt de focus op de voorbereiding voor Dakar 2019 waar Erik van Loon, na een jaar afwezigheid, opnieuw wil proberen om een podiumplaats te behalen. De wedstrijden in de Cross Country zullen wederom worden gereden met Wouter Rosegaar als navigator in de Toyota Hilux van het Belgische Overdrive Racing. Met de Skoda Fabia R5 wordt deelgenomen aan de rally’s, hierin zal Harmen Scholtalbers navigeren.

“We hebben ambitieuze plannen,” vertelt Van Loon. “Het liefste zouden we zoveel mogelijk Cross Country wedstrijden rijden, maar dat is qua logistiek niet de beste combinatie. Een gewone rally in Nederland duurt maximaal twee dagen, terwijl een Baja al snel vijf dagen kost en een grote rally bijna anderhalve week. Ik heb het gevoel dat een continuïteit van wedstrijdsnelheid belangrijk is ter voorbereiding op Dakar. Met de Toyota kun je bijna rijden alsof het een gewone rally is, vandaar dat dit een praktische samenstelling is. Wouter en ik gaan een aantal zware wedstrijden rijden met de Toyota zodat we goed voorbereid aan de start komen en ik hoop kunnen strijden om de podiumplekken.”

Van Loon heeft na de goede test in Zandvoort en de podiumplaats in de Zuiderzee Rally besloten om ook de wedstrijden uit de Eurol R5 Challenge te gaan rijden. “De eerste wedstrijden met de Fabia bevielen me beter dan verwacht. Natuurlijk heb ik nog veel te leren om meer uit de auto te halen, maar het valt me zeker niet tegen dat ik kan strijden met Bob de Jong en Jim van den Heuvel. Dus ik ga kijken hoever ik kan komen in de challenge. Dit zijn maar drie wedstrijden en toevallig ook nog drie interessante rally’s waaronder mijn thuisrally de ELE. Om daar niet koud aan de start te staan, zullen we ook de Sezoensrally in België gaan rijden.”

Wouter Rosegaar is blij om weer terug te keren met de auto naar Dakar. “Afgelopen jaar heb ik Dakar met de truck gedaan wat ook weer echt gaaf was. Maar de snelheid in de auto is toch wel wat me het meeste ligt. We beginnen al snel met Qatar, een hele lastige voor mij als navigator. Dus ook een goede rally om de samenwerking tussen Erik en mij in de auto op de proef te stellen. Spanje is altijd leuk, zowel qua deelnemersveld als qua rally. En Marokko is de ultieme laatste test voor Dakar, daar zullen we normaal gesproken ook de auto compleet hebben voor Dakar dus dan weten we echt hoe we de zwaarste rally van de wereld in gaan.”

De voorlopige kalender

Datum Evenement Type
17 – 22 april Qatar Cross Country Rally Cross Country
19 mei Sezoensrally Rally
1 & 2 juni ELE Rally Rally
14 & 15 juli GTC Rally Rally
20 – 22 juli Baja Spanje Cross Country
14 & 15 september Hellendoorn Rally Rally
3 – 9 oktober Rallye du Maroc Cross Country
Januari 2019 Dakar 2019 Cross Country