Karttalent Thomas Dijkstra wint derde ronde van NK

29 mei 2017  

Thomas Dijkstra uit Zeddam beleefde een fantastische derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Berghem. Het twaalfjarige racetalent snelde zondag overtuigend naar de overwinning in de Minimax-klasse dankzij een eerste, eerste en tweede plaats in de manches. Thomas verbrak bovendien het baanrecord en won de RTL-driver of the day award, voor de meest opvallende rijder van het weekeinde.

Thomas had tijdens de eerste twee ronden van het NK de nodige pech gehad. Nu klopte alles en snelde hij op de Brabantse piste linea recta naar de overwinning. “Ik was heel blij”, zei de sympathieke rijder na afloop. “Het zat er al best lang aan te komen. Nu dacht ik: eindelijk gebeurt het een keer.”

dbaf71cd-2920-428e-8801-2980940401ca

Thomas, die op een speciaal voor hem ontwikkeld chassis van Flandria Kart (behorende tot Birel) racet en ook door Flandria Kart wordt ondersteund, is pas bezig aan zijn derde seizoen als wedstrijdrijder, maar bewijst nu ook te kunnen winnen. Dat hij is gaan karten was overigens bijna een zekerheidje als zoon van de bekende (rally)coureur Bernhard ten Brinke.

“Mijn vader had mij en een goede vriend mee naar de kartbaan genomen”, vertelt Thomas. “Ik vond het leuk om te zien en wilde het zelf eens proberen. Later kwamen we (monteur, coach, red.) Koen de Meester tegen. Die werkte voor de vriend van mijn vader. Mijn vader vroeg hem om voor mij een kart klaar te zetten en zo ben ik begonnen.”

Thomas begon bij kartclub Eefde met rijden in Honda Cadet-kartje. In het Nederlands kampioenschap viertakt werd hij meteen derde in de eindstand. Om nog meer competitie te krijgen, stapte hij over naar de Rotax Max. Ook in de Micromax-klasse was hij snel en al snel volgde de logische overstap naar de Minimax-categorie. Nu hij geen rookie meer is, richt hij zich in zijn tweede Minimax-seizoen op de titel.

Om tijdens raceweekeindes zo goed mogelijk voor de dag te komen oefent Thomas thuis veel in de simulator en gaat hij vaak hardlopen om zijn conditie op peil te houden. “En dit jaar ben ik begonnen met fitness. Dat doe ik meestal één keer per week. Maar afgelopen week was het drie keer. Het is maar net hoe het uitkomt.”

Al die inspanningen werden afgelopen weekeinde beloond. Tijdens de kwalificatie pakte hij de pole position. Met de pure racesnelheid zat het dus wel goed. Zoals Thomas demonstreerde in de eerste race. Hij pakte kopstart en was er direct vandoor. Gedurende de race bleef Thomas zijn voorsprong uitbouwen tot acht seconden aan de finish.

Ook in race twee pakte hij kopstart. Opnieuw ging de talentvolle rijder uit Zeddam ervandoor. Al ging het deze keer iets minder gemakkelijk, dan tijdens de eerste race. De concurrentie kon hem lange tijd in het kielzog houden, maar toen de finishvlag viel was zijn voorsprong dan toch nog altijd drie seconden.

Ook in de derde race had hij een goede start. “Helaas werd ik snel ingehaald”, blikte Thomas terug die terugviel naar de derde plek. “Ik wou snel een poging doen om de tweede plek terug te pakken, maar kwam daarbij in een spin terecht.”

Hij zakte daardoor terug naar de vijftiende plek, maar Thomas zette alles op alles om zich terug naar voren te vechten. Dat deed hij, en hoe! Zes ronden later lag hij alweer op de tweede plaats! Door zijn tweede plaats en twee overwinningen kon de dag-overwinning Thomas niet meer ontgaan! “Ik zat mezelf steeds te pushen en dat heeft gewerkt. Mijn eerste overwinning in het NK. Ik ben er heel erg blij mee!”

33d19b10-e212-4790-ba83-985a9d73de9c