Jaap van Lagen tiende bij Supercup comeback

31 juli 2016  

Hockenheim/Ede, 31 juli 2016 – Het telefoontje kwam dit keer van het Luxemburgse MOMO-Megatron Team Partrax. Op het laatste moment, zoals wel vaker gebeurt bij Jaap van Lagen. Zo maakte de ervaren coureur op het circuit van Hockenheim zijn comeback in de Porsche Supercup. In het voorprogramma van de F1 Grand Prix kwam Jaap tot een verdienstelijke tiende plaats en daarmee was de topsporter pur sang eigenlijk helemaal niet tevreden.

Al meerdere keren fungeerde Jaap van Lagen als stand in bij MOMO-Megatron Team Partrax, het o zo herkenbare team dankzij de rood met geel en zwarte kleuren op de 460 pk sterke Porsche 911 GT3 Cup. “De teambaas belde donderdag om 16.00 uur met de vraag of ik het weekeinde beschikbaar was. Nou dat was ik. Ik vind het racen met Porsches mooi en dan vooral in de Supercup of Carrera Cup. De kleine details en de coureur kunnen het verschil maken en dat vind ik een geweldig spel.”

Jaap van Lagen tiende bij Supercup comeback 2

In de vrije training opende Jaap in de nummer 10 Porsche met een achtste tijd. “En dat met oude remmen onder de auto. Voor de kwalificatie zou er een vers setje worden gemonteerd, in combinatie met een aantal aanpassingen aan de afstelling had ik hoop op een top 6 kwalificatie.” De gewenste progressie bleef uit en de stopwatch toonde de 12e tijd, op bijna een seconde van de pole position. “De balans in de langzame bochten klopte niet. En als je elke bocht 0,2 seconde laat liggen, dan val je in de Supercup buiten de top 10.”

Kanonstart

Op Twitter schreef Jaap dat er ‘werk aan de winkel’ was en dat bracht hij zondagmiddag direct in de praktijk bij het doven van de startlichten. Vanaf plaats 11, één plek naar voren dankzij een penalty voor een andere coureur, maakte de Edenaar een kanonstart. Elf werd na bocht 2 plaats acht en daarna negen. “Ik dacht: als ik dat vol kan houden, dan komt het misschien toch nog goed.” Een safety car situatie doorkruiste het plan, want na de herstart miste de zijn Porsche veel grip bij het uitkomen van de bochten.

Jaap van Lagen tiende bij Supercup comeback

“In de hoge snelheidsbochten was het snelheidsverschil zo groot, dat verdedigen geen zin had.” Zo zakte Jaap terug naar de elfde plaats en joeg de hele wedstrijd op de tiende plaats van de Italiaan Mattia Drudi. Hij probeerde het links, probeerde het rechts, maar de Edenaar vond niet de snelheid om Drudi te passeren. Een aantal uren na de wedstrijd schoof Jaap alsnog door naar een verdienstelijke tiende plaats na een straf voor een andere rijder.

‘Paar nachtjes over slapen’

“Die tiende plaats zegt me niet veel. Nee, ik ben niet tevreden. Ik heb vandaag niet echt kunnen racen. Ik wil graag een auto om mee aan te kunnen vallen, zodat ik mee kan doen in de top 5”, aldus de nog altijd zeer fanatieke coureur. Na de race heeft MOMO-Megatron Team Partrax Jaap gevraagd om te blijven. “Maar daar moet ik eerst eens een paar nachtjes over slapen.”

Geef een reactie