Gebrek aan topsnelheid dwarsboomt Jaap van Lagen

25 juli 2016  

Salzburg/Ede, 24 juli 2016 – Een kwalificatie en twee races balanceerde Jaap van Lagen op de grenzen van de grip in de Lamborghini Huracan GT3 van HB Racing. “Harder kunnen zowel ik als mijn teamgenoot Norbert (Siedler, red.) niet.” Toch bracht de vierde ronde van de ADAC GT Masters niet meer dan de twaalfde plaats. Op de Red Bull Ring vochten de Edenaar, zijn teamgenoot en het Oostenrijkse team opnieuw een ongelijke strijd door een gebrek aan topsnelheid.

Illustratief is het scenario dat zich ontvouwt in de kwalificatiesessie als opmaat voor de zondagse hoofdrace. Jaap van Lagen mengt zich in het duel om de startplaatsen met de snelste rijders uit het competitieve Duitse GT3-kampioenschap en legt een nagenoeg perfecte ronde op het Oostenrijkse asfalt. “Een bocht was niet helemaal perfect – het koste misschien 0,05 sec. -, de rest helemaal raak. Harder kon niet.”

Jaap van Lagen ADAC GT Masters 4 2

Niet compenseren

Het resultaat van deze vliegende ronde: een 24e startpositie op iets meer dan een seconde. In de eerste sessie reikte zijn teamgenoot tot de twaalfde tijd, maar wel op 1,2 seconden van de pole position. “We hebben een groot euvel: we komen serieus topsnelheid tekort. Dit keer ook weer. We missen zo 6 km/u ten opzichte van de snelste Lamborghini in het veld. En zeker op een circuit met veel heuvel op, zoals de Red Bull Ring kun je dat nagenoeg niet compenseren.”

Niet alleen tijdens de vliegende rondes, maar ook tijdens de races betekent het gemis aan rechtelijnsnelheid dat posities winnen knap lastig is. Of erger: Jaap of Norbert worden regelmatig op pure snelheid overklast. “Als je weet dat Norbert en ik tot het snelste rijdersduo van het kampioenschap behoren, dan kun je begrijpen dat we ons suf piekeren wat er aan de hand is. De auto is nieuw voor het team, maar de balans van de auto is prachtig. In de tweede race reed ik van de 24e naar de 15e plek. En als we nou zouden weten waarom we topsnelheid missen…”

Botte pech

Zoals wel vaker in de sport kreeg Jaap ook nog te maken met botte pech in de eerste race, terwijl hij uitzicht had op een top 10 finish en kampioenschapspunten: “Een concurrent achter me beoordeelde een gele vlag situatie helemaal verkeerd. In plaats van z’n gas te gaan probeerde hij een auto uit te remmen en knalde hard achterop m’n Lamborghini, waardoor de oliekoeler lek sloeg. En dan kun je meteen de pits in.” In de zondagse race spinde zijn teamgenoot in de slotfase op een oliespoor. Na een reeks straffen werd een 16e plaats omgezet in een 12e positie.

Opgeven geen optie

Met nog drie races te gaan, waaronder de thuisrace van Jaap op Zandvoort, weigert de Edenaar de handdoek in de ring te gooien. “Ik blijf alles geven zodra ik achter het stuur zit. Opgeven is geen optie. En zo denken het team en Norbert er ook over. Ze zijn nog niet van ons af”, eindigt Jaap van Lagen strijdbaar, die vurig hoopt dat bij de afspraak in de duinen (19-21 augustus) de Lamborghini op snelheid is.

 Jaap van Lagen ADAC GT Masters 4 1

 

Geef een reactie